سیستم های مقاوم سازه ای در ساختمان های بلند

• شابک: 7-52-5940-600-978
  • ویراست(ورژن): دوم
  • نوبت چاپ: دوم

امروزه با توجه به کمبود زمین در شهرهای بزرگ و افزایش روز افزون جمعیت، ساختمان های بلند جایگاه ویژه ای پیدا کرده اند. از طرفی شکل و نمای ساختمان های بلند با گذشته تفاوت دارد و اگر این تغییرات در آینده نیز ادامه یابد، دیری نمی پاید که بشر رؤیای ساخت ساختمان هایی به ارتفاع یک مایل را تحقق بخشد.

از نظر سازه ای، تعاریف متفاوتی برای ساختمان های بلند وجود دارد. عده ای ساختمانی را بلند مي گويند که ارتفاع آن باعث شود، نيروهاي جانبي (باد و زلزله) بر طراحي آن اثر قابل توجهي گذارند و یا سازه‌اي را كه پريود آن از 7/0 ثانيه بيشتر باشد؛ سازه بلند مي‌دانند. برخي هم نسبت ارتفاع به بعد سازه را ملاك اين طبقه‌بندي دانسته و نسبتهاي ارتفاع به بعد π5/1، π، 2/ πو 3/ πرا به ترتيب مربوط به سازه بسيار بلند، بلند، متوسط و كوتاه مي‌دانند. لذا باید تأثیر این عوامل از ابتدای مراحل طراحی در نظر گرفته شود.

سازه هاي بلند بايد علاوه بر اينکه از نظر ايمني، شرايط کارائي، بهره برداري و آسایش تأمين باشند، بايد از نظر فضايابي و زيبایي نيز مشکل نداشته و به گونه اي باشند که ابتدا فرم سازه از طريق معماران و مهندسين ارائه شود و سپس طبق آن فرم، طراحي آغاز گردد.     اهمیت اثر نیروهای جانبی با افزایش ارتفاع ساختمان به سرعت افزایش می یابد. در سازه های بلند تغییر مکان جانبی ساختمان چنان زیاد می شود که ملاحظات سختی کنترل کننده طرح می گردند تا این که مقاومت مصالح سازه ای. میزان سختی اساساً بستگی به نوع سیستم سازه ای دارد. به علاوه بازده هر سیستم سازه ای مستقیماً با مقدار مصالح مصرف شده ارتباط دارد؛ بنابراین جهت بهینه کردن سازه باید با حداقل وزن، حداکثر سختی حاصل گردد. این امر منجر به ابداع سیستم های سازه ای مناسب برای هر محدوده ارتفاعی معین می گردد.