پژوهش‌هایی در مبحث خیارات و شروط

• دسته بندی(ها): رشته های علوم انسانی
  • نویسنده(گان): مهدی موحدی محب
  • شابک: 8-68-5940-600-978

سپاس خدايي را كه گويندگان از عهده ستايشش برنيايند وشماره گران، شمردن نعمت هايش را نتوانند و كوشندگان ، حقش را ادا نكنند ، خدايي كه انديشه هاي بلند ، او را درك نكنند و هوش هاي ژرف به حقيقتش دست نيابند، خدايي كه اوصافش در چارچوب حدود نگنجد وبه ظرف وصف در نيايد و در مدار وقت معدود و مدت محدود قرار نگيرد. با قدرتش خلائق را آفريد و با رحمتش بادها وزيدن داد و اضطراب زمين را با كوه ها مهار نمود[1].

علم فقه را علم به احكام شرعي فرعي از دلائل تفصيلي آن دانسته اند كه مقصود از دلائل تفصيلي، دلائل چهارگانه در مذهب اماميه (قرآن ، سنّت، اجماع و عقل) است. علم فقه در بردارنده ابواب و مباحثي است كه به طور عمده به عبادات و معاملات تقسيم شده (اگر چه تقسيم هاي ديگري نيز ارائه شده اند) و هر  آن چه را كه مربوط به امور غيرعبادي و برآوردن اغراض دنيوي است،به طور عام معاملات ناميده اند[2] و در اين بين، باب تعهّدات كه اخص از معاملات با مفهوم گسترده آن است، بخش قابل توجهي از مباحث اين علم را به خود اختصاص داده و در خصوص آن در طول تاريخ ، كتاب ها و رساله هاي علمي متعدد به نگارش درآمده كه طبيعتاً از سطح علمي و قابليت  يكساني برخوردار نيستند. برخي غيراستدلالي و صرفاً فتوايي ، پاره اي كاملاً استدلالي و لبريز از پيچيدگي و كاملاً اجتهادي و در اين بين دسته اي از كتب، نيمه استدلالي و قابل استفاده براي كساني است كه هنوز در مسير اجتهاد و فهم استدلالي احكام، چندان چيره دست نيستند.