کاوشی اصولی حقوقی پیرامون وجوب

• دسته بندی(ها): رشته های علوم انسانی
  • نویسنده(گان): حمید مسجدسرایی
  • شابک: 7-32-7065-600-978

دین مبین اسلام که اساس آن بر تهذیب نفوس و رشد و تکامل جامعه­ی انسانی استوار است، برای اصلاح عقاید و تنظیم آداب و حقوق انسان­ها، تعالیم، دستورات و قوانینی الزامی آورده که به صورت مختصر و کلّی در قرآن و فرامین پیشوایان دین مطرح شده است.

بدیهی است که شریعت اسلام مشتمل بر یک­دسته احکام الزامی می‌باشد. این احکام الزامی که هم شامل واجبات و هم شامل محرّمات الهی است، متکفّل سعادت بشر و در جهت تأمین مصالح مادّی و معنوی آن­ها است. از طرفی همه‌ی افعال اختیاری انسان از دیدگاه فقه اسلامی مشمول یکی از احکام تکلیفی پنج‌گانه است و بسیاری از این احکام و تکالیف دینی هم بدیهی و ضروری نیست؛ بلکه اکتسابی و نظری است که برای اثبات آن­ها باید به ادلّه­ی شرعی، از قبیل کتاب، سنّت، اجماع و عقل مراجعه نمود و با دقّت و نظر کارشناسانه در آنها تأمّل کرد. برای به دست آوردن احکام و استنباط دستورات شریعت اسلام، نیاز است به مباحثی که در علم اصول مطرح شده است مراجعه نمود؛ چراکه هدف از طرح این موضوعات یاری رساندن به فقیه و مجتهد در راه استخراج احکام شرعی است.